Bomo po novem plačevali za gorivo več?

Vsakič, ko moram ponovno dotočiti gorivo v avtomobil, pogledam, kako niha cena goriva, verjetno zato, ker ne točim goriva tako pogosto. V ta namen sem vedno pogledal na stran od Petrola, lušten grafikon gibanja cen goriv iz katerega si lahko videl, kako se giblje cena goriva in se na podlagi tega, morda lažje odločil ali boš dotočil pred ali po ponovni spremembi cene. A so se odločili, da tega več ne bodo prikazovali.

Tako je izgledal graf na strani (klik na sliko):

Na spletni strani navajajo:

Gibanja cen pogonskih goriv ne prikazujemo več. Po novem lahko vidite cene za vsako prodajno mesto posebej. Skočite na zemljevid ali seznam bencinskih servisov, izberite lokacijo in si oglejte cene.

 

Seveda sem se začudil, zakaj ne in bral ter raziskoval naprej:

Spoštovani!

Izdelano imamo metodologijo oblikovanja cen, ki je ob upoštevanju pravil varstva konkurence ne smemo razkrivati. Cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja se po novem oblikujejo prosto glede na cene naftnih derivatov na svetovnih borzah in razmerju med dolarjem in evrom, upoštevaje vse državne davčne obremenitve in takse, ponudniki pa neodvisno določimo način spreminjanja cen.

Več o tem si lahko preberete na strani MGRT, kjer najdete tudi strukturo cen pogonskih goriv in njihovo zgodovino.

Na našem spletnem mestu pa lahko najdete cene pogonskih goriv za vsako prodajno mesto posebej. Skočite na zemljevid ali seznam bencinskih servisov, izberite lokacijo in si oglejte cene.

 

Po hitrem premisleku sem se spomnil, da je imela vlada namero spremeniti način določanja cen nekaterih naftnih derivatov, kar je tudi storila in 7. aprila in sprejela Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatovS tem še vedno oblikuje ceno za 95-oktanski bencin in Diezelsko gorivo, ne oblikuje pa več cene za 100-oktanski bencin in kurilno olje, katerega ceno določa trg in na koncu prodajalec goriva.

Sam v večini točim 100-oktanski bencin in zelo rad pogledam kako se giblje cena le tega. Za to vrsto goriva žal več ne bo mogoče generalno spremljati cene goriv, a tu je priložnost za tiste, ki se ukvarjate z aplikacijami, da ustvarite aplikacijo, ki bo zajemala podatke ponudnikov in uporabniku povedala, katera bencinska postaja ima najcenejše gorivo (to pomeni vsako bencinsko postajo v Sloveniji ne glede na to od koga je, saj ima lahko, na primer Petrol, na vsaki svoji postaji drugačno ceno goriva. Pa ne pozabite na nas z Windows telefoni 🙂 ).

Da bomo pa še vedno lahko spremljali gibanje cene 95-oktanskega bencina in Dizelskega goriva sem ustvaril stran, ki avtomatski bere podatke iz spletne strani MGRT. Grafe najdete tukaj (Malo je potrebno počakati, da se grafi naložijo).

Kaj pomeni to za nas potrošnike? Ali bodo cene nereguliranih goriv višje ali celo nižje, ne vem, pustimo se presenetiti. Zagotovo pa je, da bomo "lovili" bencinske postaje z naugodnejšo ceno.

Kot zanimivost sem pogledal za 100-oktanski bencin cene pri različnih ponudnikih:

  • Petrol – Q Max 100 – Tržaška cesta 10, 2000 Maribor – 1,264 €/L
  • OMV – MaxxMotion 100 – Ptujska cesta 104, 2000 Maribor – 1,263 €/L
  • MOL – ne podaja cen na spletni strani
  • Maxen – prav tako ne podaja cen na spletni strani

Če nimata Petrol in OMV napačno podanih cen, je razlika (sicer minimalna) v ceni že tukaj.

 

Vir: MGRT, PISRS, Petrol, OMV

Comments

Comments are closed