Zlatenje brez električnega toka

Tokrat sem poizkušal pozlatiti elektronske module, ki so zaliti v epoksidno smolo ter Harwin S02-20150300 zaščitna ohišja za RF elektroniko. Na epoksidno smolo je potrebno najprej nanesti bakreni premaz, nato le tega ponikljati in kasneje pozlatiti. Uporabil sem nikelj aktivator in raztopino za nikljanje nato pa raztopino za zlatenje. Na epoksidno smolo je precej zahtevno nanašati snovi, ki preživijo postopek nikljanja in zlatenja. Sicer sem uspešno ponikljal in pozlatil modul, a je obstojnost nanosa izredno krhka ter občutljiva na mehanske poškodbe medtem, ko sem uspešno in obstojno pozlatil zaščitna ohišja za RF elektroniko.

Uporabljen material:

  • Nikelj aktivator in raztopina za nikljanje: Tifoo
  • Raztopina za zlatenje: Alfa

Postopkov je na spletu veliko, vsak se nekoliko razlikuje a po raziskavi sem postopal tako, da;

  • Sem najprej RF ohišje za dobrih 5 minut potopil v aktivator za nikljanje. Ohišje že po tem času v aktivatorju spremeni svojo barvo – izredno potemni.
  • Po končanem prejšnjem koraku sledi nikljanje. Raztopino za nikljanje je potrebno segreti na nekje 80-90°C in to temperaturo ves čas vzdrževati. Na ohišju se pojavijo mehurčki. V tem koraku je izredno težko napovedati, kdaj je nikljanje končano, saj je barva skoraj enaka. V tem primeru sem nikljal približno 15 minut. Po vsakem koraku ohišja operem z destilirano vodo.
  • Po nikljanju sledi zlatenje, za katero je enak postopek kot za nikljanje. Raztopino moramo segreti do nekje 80-90°C. Tudi v tem primeru sem zlatil 15 minut.

Več slik vmesnih korakov celotnega postopka še sledi.

Več slik in videjev.

Comments

Comments are closed