Foto-postopek izdelave tiskanega vezja

V naslednjih stavkih bom opisal kaj je foto-postopek, katere stvari zanj potrebujemo in okvirno ceno potrebnega materiala. Prav tako pa nekaj slabih lastnosti tega postopka.

Material:

 1. Osvetljevalna komora z UV fluorescentnimi žarnicami ( UV fluo svetila.com – mpc 7,39 €/kos (za osvetljevalno komoro je primerno cca tri takšne žarnice katere vgradimo v kakšen star skener (optični čitalec) torej bomo odšteli za tri žarnice približno 23 €))
 2. Vitroplast z nanesenim foto-lakom pozitiv 20 (HTE enostranska 200×300 13,89 €) nekateri uporabljajo navadne ploščice in kasneje sami nanašajo lak ter sušijo toda to je zelo zamuden in drag postopek.
 3. Razvijalec Natrijev-hidroksid (NaOH (HTE 250g 3,6 €))
 4. Žveplova kislina H2SO4 1L približno 3 €
 5. Vodikov peroksid H2O2 30% 1L približno 3 €
 6. Razredčilo 1L približno 4,5 €.

Skupaj: približno 50,99€

Postopek:
Natisnjeno folijo in jo s tiskom položimo na vitroplast, na katerem je že nanesen foto-lak pozitiv 20. Vse skupaj postavimo nad osvetljevalno komoro oz. kjer imate vgrajene UV fluorescentne žarnice (s tiskom proti žarnicam). Pomembno je, da imamo tisk čim bolj črn in nepropusten (dober izpis iz tiskalnika), da UV svetloba nebo pronicala skozenj. Nekateri se temu izognejo z dvema tiskoma položena eden na drugega. Osvetljevati moramo (odvisno od moči žarnic) približno 4 minute. Nato zmešamo točno določeno razmerje vode in razvijalca, da se slika tiskanine lepo razvije. Kako dolgo pustimo v razvijalcu? Kjer ni tiskanine s prstom potipamo (podrgnemo) ali je še "mastno" če še je še naprej potapljam v razvijalcu dokler ne postane manj oziroma popolnoma nemastno, pomagam si s čopičem. Ko razvijemo je potrebno le še pripraviti mešanico solne kislin, vodikovega peroksida in vode. Uporabljam zmes 1 dela vode, 1 dela kisline in 2 delov peroksida (1:1:2). Tako razvito ploščico potopimo v zmes in zjedkamo ploščico, s katere po postopku jedkanja z razredčilom očistimo lak.

Lastnosti tega postopka:

 • Finančno drag postopek, vitroplast z nanesenim lakom je precej drag, prav tako folija za tiskanje.
 • Potrebujemo razvijalec, pri katerem moremo biti pazljivi ob mešanju in je le nekajkrat uporaben, kasneje predolgo traja razvijanje.
 • Prva draga investicija je osvetljevalna komora.
 • Stalen strošek je drag (vitroplast, razvijalec).
 • Več posod, več nesnage.

Sam sem pristaš postopka z laminatorjem katerega uporabljam že kar nekaj let. Je precej cenejši, začetni strošek morda malce višji toda kasneje je ceneje in preprosteje. Postopek je opisan in prikazan med projekti.

Comments are closed